Ons verhaal

Zo goed als nieuw, maar dan beter

Gepassioneerd door fietsen en duurzame innovatie, hebben Brecht en Charlotte Erts opgestart. Brecht bouwde met zijn technische achtergrond al eerder een koersfiets voor Charlotte op basis van een tweedehandsframe, wat hen tot gesprekken bracht over de logica van het hergebruiken van dit soort hoogwaarde stalen frames.

Niet alleen omdat het hergebruiken van grondstoffen duurzamer en unieker is dan massa-geproduceerde nieuwe producten, ook vanwege de topkwaliteit van deze lokaal vervaardigde frames uit 1970-'90. Ze werden verliefd op het idee om volledig nieuwe fietsen te bouwen van afgedankte fietsen en besloten hun merk en werkproces uit te rollen.

Het merk

Het merk zet het handwerk en het materiaal dat zich in je fiets verschuilt in de verf. De merknaam herinnert ons aan de grondstoffen: erts is het mineraal waaruit staal gemaakt wordt. Het handje verwijst zowel naar de ambacht van de oorspronkelijke framebouwers uit 1970-'90, als naar het vakmanschap van de fietsenbouwers die vandaag aan Erts werken.

Het werkproces

Na een kwaliteitscontrole worden de vintage frames gezandstraald, door middel van aanpassingen in het frame compatibel gemaakt met hedendaagse componenten, in frisse kleuren gepoedercoat en afwerkt naar de specifieke wensen van de klant.

Productie

Door in de binnenstad te wonen met de fiets als primair vervoersmiddel, kon Brecht zijn eigen ervaringen en technische expertise gebruiken om de ideale fiets te ontwerpen. Elk detail is doordacht, elk onderdeel met zorg gekozen. De eerste twee jaar van Erts cycles bouwde Brecht alle fietsen zelf, in zijn tweede slaapkamer, 's avonds en in het weekend. Ondertussen neemt maatwerkbedrijf De Sprong steeds meer van het productieproces over, en draagt Erts zo ook haar steentje bij aan de sociale economie.

Vragen of feedback?

Laat van je horen! Wij zijn een start-up en waarderen je input enorm. Stuur ons een berichtje of kom op de koffie in onze showroom.